Så gör du för att undvika valutapåslag

Så gör du för att undvika valutapåslag
Spread the love

När du betalar i utländsk valuta tar banken eller kreditkortsutfärdaren ut en procentuell avgift. Denna avgift ligger i regel på cirka 1,75 %. Det kan låta som en blygsam avgift, men om du frekvent handlar produkter i utländsk valuta blir den totala kostnaden för valutaväxling påtaglig.

I den här artikeln förklarar vi hur du undviker att betala valutapåslag, så att du kan handla med utländsk valuta utan att behöva betala en procentuell ”straffavgift”.

 • Räkneexempel: Om du köper en produkt för 30 000 kronor utländsk valuta, exempelvis brittiska pund eller amerikanska dollar, betalar du en straffavgift på 450 kr om valutaväxlingsavgiften ligger på 1,5 %.

 

Skaffa ett kort utan valutapåslag

Om du vill undvika att betala valutaväxlingsavgift är ett kort med kredit utan påslag för växling det bästa alternativet. Om du väljer att skaffa ett kreditkort med slopad avgift för valutaväxling tillkommer aldrig något valutaväxlingspåslag, och om du väljer att betala i den lokala valutan sparar du mest pengar.

 

10 kreditkort och den valutaväxlingsavgift som gäller

 1. Collector EasyLiving har ett valutapåslag på 0 %
 2. Forex Visa har ett valutapåslag på 0 %
 3. Collector EasyCard har ett valutapåslag på 2 % 
 4. Re:member Flex Kreditkort har ett valutapåslag på 1,75 %
 5. Revolut Metal har ett valutapåslag på 0 %
 6. N26 Metal har ett valutapåslag på 0 %
 7. Bank Norwegian kreditkort har ett valutapåslag på 1,75 %
 8. Komplett MasterCard har ett valutapåslag på 1,75 %
 9. OKQ8 Visa har ett valutapåslag på 2 %
 10. Revolut Premium har ett valutapåslag på 0 %

 

Tips: Så kan du resa billigare med en VPN

 

Vilket kreditkort ska man välja för att handla billigt utomlands?

Bara för att valutaväxlingsavgiften ligger på 0 % betyder inte det att kreditkortet är som klippt och skuret för dig. Om du frekvent handlar med utländsk valuta kan ett valutaväxlingspåslag vara försvarbart om de övriga förmåner som kreditkortet inkluderar är bra nog.

I många fall inkluderas en kostnadsfri reseförsäkring, ett bonusprogram som bland annat ger dig rabatt på flygresor samt hotellnätter och/eller ett renodlat cashback-program som ger dig pengar tillbaka på samtliga köp.

Komplett Kreditkort ger dig exempelvis upp till 4 % bonus på dina köp. Rabattsatsen är som högst när du handlar någonting på Komplett.se, exempelvis en färdigmonterad Komplett-dator eller en tv-apparat.

Tillbaka till toppen