Tre typer av renovering hemma med höga kostnader

Spread the love

Renovering för värdeökning

Det är väl kanske inte många renoveringar i hemmet som faktiskt skulle kunna kallas billiga. Åtminstone inte för den som har en helt vanlig inkomst. Däremot kan det finnas andra goda skäl till renoveringar, även ekonomiska.  Flera olika undersökningar visar att det är små renoveringar som ger den allra bästa avkastningen när man säljer sitt hus, men att det är de stora som förbättrar ekonomin och livskvaliteten i boendet mest.

Badrum

Att få tillbaka kostnaderna för ett renoverat badrum när man säljer ett hus är ju verkligen inte det lättaste. Dels är kostnaderna mycket höga, och dels räknas det inte som nyrenoverat särskilt länge. Alla andra rum kan räknas som nyrenoverade under något års tid, men badrummet blir begagnat oerhört fort.

Inreda vinden

Att inreda vinden kan ju skapa ett stort värde, ifall det gör huset betydligt mycket större än vad det var innan. Däremot är avkastningen på varje betalad krona till en sådan investering deprimerande låg. Oavsett om man bara inreder vinden så den blir varm istället för kall, eller om man gör ett helt nytt våningsplan som är lika självklart att bo på som resten av huset, är det mycket svårt att få tillbaka pengarna man har lagt ut.

Solceller på taket

Solceller på taket är faktiskt ett undantag ifråga om förlustaffärer vid större renoveringsprojekt. Även om investeringskostnaderna är skyhöga, är det bara en tidsfråga innan man får tillbaka de satsade pengarna. 

Tre sätt att få tillbaka investeringspengarna för solceller

Förbruka mindre köp-el

Det första man tänker på är ju att man slipper köpa lika mycket el som man annars hade gjort. Genom att själv producera sin elektricitet uppe på taket, slipper man ju köpa dyr el som någon annan har framställt.

Sälja överskott

En annan stor fördel med att ha sin egen elproduktion är att man kan sälja all el som man själv inte använder, och det kan man tjäna en riktigt bra slant på. Det enda man behöver är en ny mätare, som inte bara mäter förbrukning, men också produktion.

Sälja huset med solceller

Med tanke på att solceller fortfarande är relativt nytt är det svårt att dra allt för starka slutsatser kring värdet på hus med solceller. Med tanke på att solcellerna kan sitta där under många år och tjäna pengar till sin ägare, är det ingen vågad gissning att det kommer att höja husets värde ganska rejält.

Tillbaka till toppen